A mai napon többek között a Pesti Hírlap a következőket írta:

 - A Közmunkatanács a Lipót körutat Szent István-körutnak, a lipótvárosi parkot Szent István-parknak nevezte el. A felső, közép és alsó Hungária-körút uj nevei: Róbert Károly-körút, Hungária körút és Könyves Kálmán körút. Az is van még hogy az új híd építése is tervben van, ami az Árpád híd lesz, elvben építenek is már valamit belőle.

 - Szerdán délelőtt (tegnap) Hóman Bálint kultuszminiszter jelképes kapavágásával kezdődött meg a munka a Margitszigeten az uj (igen rövid ú) nyitott versenyuszoda felépítésére.

 - Vukov Lukács hírlapírót felmentették a nemzetgyalázás vádja alól, aki egy röpiratában súlyos vádakkal illette Milotay István, Ulain Ferenc és Antal István országgyűlési képviselőket. (Itt azon ment a csata, hogy az erősen jobbos és/vagy fajvédők elleni támadás, az nemzetgyalázás, vagy csupán az illetők elleni irat. Csávót végül felmentik.)

De ez a hír az mindent visz, nem tolják el a helyéről a Belvárosi Templomot, mert: 

 

Szerintem az egy jó ülés lehetett, ahol is a téma egy templom felemelése és eltolása az annyira spirituális, és vicces, hogy. Volt ott minden, mint az kiderül a cikkből, volt ott derű és móka és régi értékek védelme. Aztán kiderül hogy egy ilyen felemel, eltol ez smafu, hisz van rája példa, mert itt van a Florián kápolna esete is. Nem tudom ez mi lehet nem találtam róla semmit. Persze az egész eltolós ügy a feledés homályába veszett és az volt a legenda hogy de biza eltolták. Pedig nem. De nézzétek meg milyen közel megy hozzá az új és randa Erzsébet híd (menjetek arra egyszer is, meg nem árt), mert a régi az na az szép volt. Azt tudtátok, hogy 45 től 63! ig rom volt a híd és a pesti rész nem szakadt be hanem állt tovább? De az is nem semmi hogy a templom Contra-Aquincum falaira épült. 

Szerző: mangorlo  2009.06.17. 03:20 6 komment

Címkék: erzsébet híd 1937 pesti hírlap közmunkatanács

A bejegyzés trackback címe:

https://regiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr671190170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_co 2009.06.17. 18:36:47

A budai Fő utcai (görög katolikus) Szent Flórián templomról van szó.

1850 után a kórház laktanyává alakult, így a kápolna gazdátlanná vált. A Fő utca szintjét felemelték 93 cm-el, viszont a templom maradt az eredeti ’mélységben’ és a falai vizesedni kezdtek.
1920-ban, a görög katolikusok kapták meg a templomot használatra, akik a templomot is az utca szintjére emelték. Fridrich Lajos, Borsos László, Balogh György építészmérnökök vállalkoztak 1936-ban erre a különleges feladatra. A falakat vasgerenda koszorúval fogták közre, emelőgépekkel felemelték, miközben a talapzattól elvált falat aláfalazták. Az eljárás sikert aratott külföldön is.

www.parochia.hu/PalyazatokHirekEsemenyek/HirekEsemenyek/foutca.htm

Most már csak azt kellene megtudni, miért emelték meg a Fő utca szintjét 93 centiméterrel :)

Lord_co 2009.06.17. 18:40:35

www.urbanlegends.hu/2005/08/a-plebaniatemplom-eltolasa-az-erzsebet-hid-epitesekor/

a hozzászólások között két érdekesség:

- egy amerikai cég jelentkezett a templom eltolására, és képességeit demonstrálta is. a Kossuth Lajos utca 6 szám alatti Dreher palotát kb. 5 méterrel odébb is tolta. ez az épület 1889-ben épült, éppen a szabályozás előtt, ami 1893-ban lépett érvénybe. az új, gyönyörű, és drága pénzen megépített palota belógott a szabályozási vonalba. Drehert az épület lebontására akarták kötelezni, de szerencséjére az amerikai vállalkozóknak kapóra jött a feladat, és az épületet hibátlanul odébb tolta. a demó tehát meg volt, de végül a város lemondott a drága és veszélyes mutatványról.
a legenda valószínűleg innen jött, a közemlékezet már csak azt jegyezte meg, hogy "valamit odébb toltak a híd miatt az 1890-es években".

- Az Alsó-Krisztinavárosi plébánia templomot nemcsak odébbtolták, hanem előbb kettéfűrészelték, és az elmozdított szentély és hajó közé betoldottak egy kereszthajót. Igy nagyobbították meg a templomot

mangorlo 2009.06.17. 20:59:14

ez nagyon komoly. kocce.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.03.26. 22:58:00

És azt tudjátok, hogy az új Erzsébet híd (ami egyáltalán nem ronda) egy német híd mása?

fovarosi.blog.hu/2009/10/25/budapesti_epuletek_hasonmasai

mangorlo 2010.03.27. 23:49:14

nem, de a regi fenyeben szerintem ronda.

amugy izgalmas hir kosz, sajna nincs mostanaban idom ezt a blogot csinalni, pedig de szerettem
süti beállítások módosítása