Kihagytam végül az 1938-as Esti Újság címlapját, ahol a tegnap tárgyalt zsidótörvényt üdvözölték, majd jövöre talán.

Most 1986-ban járunk, ez már az olvadás, a szétesés időszaka, igaz, ebből itthon még nem sokat lehet észrevenni, a tüntetéseket  - amik már vannak - , azokat szétverik, Gábor barátom maga is ott volt a Lánchídi csatán (kattints a teljes leírás megnyitására, kurva jó a történet), mesélte, hogy felettébb nem volt kellemes, én ilyen vonatkozásban arra emlékszem, hogy anyám elémjött okt 23.-án a suli elé, "mert sose lehet tudni", ő ugyanis az Örökmécses közelében dolgozott, és látta, hogy mik mennek ott márc 15, okt 23-kor. Én meg jól meg voltam sértődve, hogy miért jön elém, mert én már nagy vagyok.

Ebben az időszakban már nagyon jók az újságok, kifejezetten olvashatóak, vannak bennük jó szociográfiák,  - ami az én egyik mániám - , a kritikai hangvétel is megjelenik. És senki se tudta még, hogy két év múlva vége az egésznek. Majd mutatok 89-es újságokat is, ott már egy teljesen másik világ van, talán 1946-hoz tudnám hasonlítani, ha nem alszom el a holnapi Haladásból is rakok fel.

 

Tehát a mai számban az Abonyi Zsemlye családot mutatja be Lendvai Vera. (aki ahogy látom azóta is ilyen témában érzi jól magát) Abonyban működik a Ságvári Endre (tudod, az akinek 32-neve volt) TSZ, ebben dolgozik az apa és a feleség, és az egész család is a mezőgazdasági, illetve az ipari szektorban. Történetük egy klasszikus szocialista felemelkedéstörténet, a Horthy korszakban napszámos zsellér család 45 után a fölosztás után a TSZ-ben kötött ki, ahol (4 holddal se akkor, se ma nem lehet sok mindent kezdeni, vagyis lehet növénykéket növeszteni, de megélni belőle, no azt nem) lett igásállat, gép. És ahogy annak lennie kell, a fiatalok egymásra találtak, és házasságok köttettek, gyerekek lettek, kétkeresős a családmodell, ez a lassú, és felemás polgárosodás korszaka. Cikkünk idején a gyerekek már kirepültek, de a családfő, amolyan jó értelemben vett patriarcha, a családi házak építését a TSZ-ből tanult szervezettséggel tervezte meg.


Szilveszterre disznótoros házavatót terveznek. Nagyon érdekel, azóta mi van velük, arra járok rákérdezek. A fénykép, az meg világbajnok, a gyerek ahogy néz az asztal alatt, és ahogy a felnőttek néznek az asztal felett. 

 

Szerző: mangorlo  2009.12.26. 00:02 1 komment

Címkék: népszabadság 1986 abony tsz zsemlye

A bejegyzés trackback címe:

https://regiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr921623399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MajdnemAraya · http://azenwin10em.blog.hu 2013.01.30. 06:20:42

Ekkoriban még olvasható cikkeket írtak...
süti beállítások módosítása