Pár nap kimaradt, mondjuk nem történt semmi különös, 37-ben kiújultak a harcok Spanyolországban, lesitteltek pár nyilaskeresztest, pár kommunistát, különösen sok az öngyilkos, és állandóan a kormányzói jogkör kiterjesztéséről cikkeznek, nomeg a revízióról. 57-ben Kádár kikel Nagy Imréék ellen, hogy ők tudatosan bomlasztottak, és tele van az újság mindenféle egykori tőkések és bűnözők akik ellenforradalmárok lettek elleni ítéletekkel.

Ma az történt a többi között, hogy Angyalföldön forgatták a Külvárosi legenda című filmet. A cikkben citált ház nincs már meg, vagy A LAKÓTELEP van a helyén, vagy még láttam állni. Az egyik sarokház bontása közben beszöktem és a padláson kutakodtam és találtam egy igazi Kékítős üveget, rajta egy kevés igazi kékítővel.

Szerző: mangorlo  2009.06.30. 00:45 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://regiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr601216835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_co 2009.06.30. 01:12:26

Hát ez valami frenetikus! :)
Rövid pár sor és mennyi infó!

Tenyérkertnek hívták? Találó.
Bazsalikom, törökszegfű és viola nőtt bennük? Miért pont? Vajon a bazsalikomot használták is? Mire? Mi nőtt még? Mi nem nőtt, pedig nőhetett volna? Miért nincs botanikatörténeti szakirodalom a tenyérkertek növényeiről? Most van-e?

És ez a "fellendült a szomszédos fodrászüzletek forgalma" - félmondat is mennyi mindent elmond!

Meg a visszaemlékező tata, aki eddig nem beszélt! Meg a családon belüli erőszak elfogadása! Meg a generation gap! Meg a lekurvázás és a pletyka!

Ezer hála és köszönet a posztért, végre valami életszagú :)

mangorlo 2009.06.30. 01:17:23

na orulok h orulsz :) a bazsalikom bevallom nekem is furcsa volt. h mifaszt foztek azzal, vagy csak szagolgattak a proletarok?

Lord_co 2009.06.30. 01:25:38

Amúgy mikor lett Petneháziból Petneházy?

A PIM szerint 1897 óta folyamatosan Petneházy (ki volt ő? *) az utca neve, a hasonló nevű köz neve 1988 óta ugyanaz. Miért keletkezett ez a köz? Mi volt ott előtte?

Röppentyűt már meg sem kérdezni, hogy honnan jön :) Az utca egyébként ugyanúgy 1897 óta viseli ezt a nevet, a köz 1983 óta - kérdéseim ezzel kapcsolatban mint fent.

* létezik Petneháza nevű, 2000 lakosú község Nyíregyházától 40 kilométerre ÉK
www.petnehaza.hu/

meg van egy ilyen família is
www.kislexikon.hu/petnehazy.html

Gondolom összefügg.

Egyikük:
"Nagy szolgálatot tett huszárjaival Buda várának visszafoglalásában. Cserei Mihály historiája alapján sokáig azt is hitték, hogy a döntő roham napján (1686 szept. 2.) 800 hajdu élén először érkezett fel a vár falára. Újabb kutatások (v. ö. Némethy Lajos, Kik voltak az elsők Buda várában? Századok 1886 márc.) kiderítették, hogy e dicsőség a különböző oldalakról először érkezett körményesi Fiáth János és Pechmann Márton Günter őrnagyokat, valamint Ramócsaházy Endre századost illet meg, nem pedig a szintén hősiesen küzdő, de ez időben másutt elfoglalt Petneházyt. Csereinek azon állítása is meg van már cáfolva, hogy Petneházy I. Lipóttól grófi címet kapott s hogy őt irigyei megmérgezték volna."

Hát így :)

Lord_co 2009.06.30. 01:28:11

@mangorlo:
Asszem van neki valami betegségtávoltartó hatása főleg babokra. Lehet, hogy inkább gyógy- mint fűszernövényként nevelték? Miért nem tudunk erről se semmit? Vagyis én, én nem tudok :)

mangorlo 2009.06.30. 01:35:46

van neki a szart elharito hatasa. ott nol a tuzbab melett es ne tudd meg h nez ki a tuzbab

de a kerdes jogos h egyszeru nepek kiskertjeit feldolgozo irodalom hun van, engemet is erdekelne, mert

dpurple 2014.03.05. 11:52:17

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a cikket, mert régóta töröm a fejem, hogy hol forgatták ezt a filmet, mivel nagyon ismerős volt a környék. Nem véletlen, mert csak egy sarokkal laktam messzebb, a Frangepán utcában és ebbe a házba jártunk szotyolát vásárolni. A gyerekkoromat hozza vissza ez a film és ez a cikk. Bizony, így éltünk akkoriban, nagyon hitelesen mutatja be ez a film az akkori világot. Nagyon köszönöm!
süti beállítások módosítása