Ez most egy sajtótörténeti írás lesz, ugyanis: 

1945-56 közötti időszakból való újságom kevés akad, de hát ez van ennek is örülni kell, és ezért is nagy esemény, ha valamelyik nap ilyenbe botlom. A Zsolt Béla (ez is egy jó cikk róla) féle Haladással is mindig úgy jön össze, hogy nem kerül ide be, pedig ritka egy jó újság volt, de talán holnap, ha minden jól jön össze, akkor lesz az is. Amúgyis tervezem már egy ideje, hogy írok a Havi Magyar Fórumnak, mely egy cikkben hiányolta, hogy ma már nehéz fellelni a Haladás példányait (nem pont ezt írták), hogy rajtam ne múljon, én beszkennelem amim van, és szívesen teszem a köz számára kutathatóvá. ;)

 

(az ilyen lapok jól megérnek olyan 1-2 ezer forintot a piacon, és ha majd nagyon megszorulok, és/vagy kell a lé pelenkára, jól eladom az egész tudományt, vagy nem, jó lesz az majd a kölöknek, ha tanulja történelmet. biztos írtam már valahol de ugyanezen cél érdekében figyel itt a szekrényen egy igazi Kékítős üveg is, lebontandó ház padlásáról lomiztam)

 

A Világ című napilap sajna csak a mai napra van meg, legalábbis én még nem találkoztam a többivel. Ez az újság hasonlóan a Haladáshoz, ugyanúgy egy kisebb polgári liberális párt lapja volt, míg az, mármint a Haladás a Magyar Radikális Párt (MRP) szócsöve, ez, vagyis a Világ, a Polgári Demokrata Párté (PDP) volt. A lap 4 oldalas, külleme idézi a 45 előtti lapokét, úgymint tördelés, betű, és bizony a hírek is egészen mások, mint lettek azok 10 év után, ez alatt értem azt, hogy itt még voltak normális hírek, és nem a beteg minden de jó, minden de szép híráradat volt még. A hírekről mindjárt részletesebben is szólni kívánok. 

A PDP mint azt már említettem, egy kicsiny párt volt, a 44-ben megalakul Magyar Nemzeti Függetlenségi Front egyik tagjaként azt tűzte ki, ha véget érnek a harcok, akkor majd ők veszik át a hatalmat jól. Az elképzelés  - mely nem volt ördögtől való, hisz a korábbi pártok eléggé lejáratódtak, meg ugye ezeknek képviselői vívták meg a vesztes háborút,  és vezették bele az országot a zsákutcába - végül nem sikerült, ugyanis itt maradtak az orosz csapatok és a Magyar Kommunista Párt az erős hátszéllel jól beelőzte a többit. De itt még nem tartunk, 1945 ben járunk még csak, az I. szabad választás előtt, amin - mint azt mi már tudjuk 1% ot ért el a párt. Aztán a 49 -esen is, aztán erős kommunista nyomásra, 49 ben egyesültek a MRP-vel, végül rövid úton ki is nyíródtak, mint párt. A PDP és a Világ oszlopos tagja Supka Géza, aki civilben régész volt, végül nem nyíródott ki, hanem visszavonult és még az 56-os vihar előtt elhunyt.

Tahát a lap, nézzük mit is ír a mai (azóta éjfél elmúlt de fogjuk rá) napon. Címoldalon közli, hogy Nagybaconi Nagy Vilmos elmondja elfogatásának és szabadulásának körülményeit, hírt kapunk a PDD nagygyűléséről, az árak felfelé szökéséről, valamint a jobb alsó sarokban fontos tudnivaló van visszatérő hadifoglyok részére (ez utóbbi tartalma: minden vasúti állomáson fogadó bizottságok, eü bázisok vannak, igazolványt lehet kapni ami ingyenes utazásra jogosít, egyenruhát, felszerelést be kell szolgáltatni  - na ezért nem volt nagypapának katonai cucca, pedig ő határvadász volt, és a Bevonulási Központnál lehet fogság alatti illetményt megkapni. De itt csak a keleti fogságról van szó, nagypapa nyugaton volt).

A lapból megtudhatjuk még hogy Mindszenty József lett a hercegprímás, ki 53 éves és mivel ellenne szegült a nyilas uralomnak, azok bebörtönözték 44 ben és csak most 45 tavaszán szabadult. Szerintem nagy jövő előtt áll.

Na akkor Nagybaconi (a meghívót érdemes olvasni, ugyanis ritkán szerepelnek cserkészek és zsidó hitközségek egy lapon) elmondja,  amúgy aki nem tudná ki is ő, én spec nem tudtam, de most már tudom, tehát egyrészt magas rangú katona, másrészt lófő (ezt most nem magyarázom el, akit érdekel rákeres, elég az hozzá hogy magas székely méltóságnév) vitéz is volt, és nem mellesleg honvédelmi miniszter, aki azért lett újsághír mert épp visszajött a Pockingi táborból  miután munkaszolgálatosok szóltak az amerikaiaknak, hogy jó arc az öreg. Ugyanis a vitéz úr tiltakozott a zsidóüldözés ellen, tette mindezt 43 ban miniszterként, katonaként. Ami azért komoly. És a cikk végén azt mondja, hogy elkezdte a munkát már 2 mázsa szilvát főzött be lekvárnak. Azért az érdekelne mivel töltötte 76 ig az idejét. 

Akkor a végére apróhirdetés: (Fölső kettőt ajánlom szíves figyelembe "Felsőausztriai deportáltak" és '"Auschwitziak Ki tud róla?" címmel)

Ja igen és keddi nap volt. És a feleség kérve kérte. Remélem meglett.

 

Itt pedig a deportálva kitétel ami megragadta a figyelmemet. Ragadj meg te is.

Szerző: mangorlo  2009.09.19. 01:22 2 komment

Címkék: világ haladás 1945 zsolt béla nagybaconi nagy vilmos magyar fórum

A bejegyzés trackback címe:

https://regiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr761391951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cs.bambina 2010.11.05. 15:09:48

"Azért az érdekelne mivel töltötte 76 ig az idejét."
Tudok valakit, akinél hiteles választ kaphatsz.:

www.fayandras.hu/index_elemei/Page577.htm
süti beállítások módosítása