A képalá: "Olaszország legkisebb fasisztái, a legfiatalabb balillák tanítónőik kíséretében elvonulnak Mussolini előtt". Na rákerestem mi ez a balilla dolog és roppant érdekes a történet. Történt egyszer hogy Itália megszállott ország volt, és Giovan Battista Perasso,  - a kit Balillának neveztek, nem tudom mit jelent - nevű fiatal dobta az első követ Genovában 1746 ban a gyűlölt megszálló habsburgokra, mintegy jelt adva a lázadásra. Na és Mussolini alatt volt erre gyermekmozgalom. (Képes Pesti Hírlap - 1936 május 29.)

 

 

Az Izabella téren (ma Hevesi Sándor tér) álló óraoszlopát, ami persze hírdetőoszlop volt inkább, meghekkelte egy méhraj. A képből ítélve nagy csudaság lehetett, de annyira nem volt córesz (háhá hétker), mer ott állnak emberek és néznek. Bicó százalék azér megvan?, szerintem zsír hogy bicó mennyi. Vadméheket amúgy Dagályban láttam minap is, ott nyomják a cuccost a Kukorica árulós mellett a nyárfa odvában, de simán elférnek nekem, úgyis megtanultam a mellet úszni. (Képes Pesti Hírlap - 1936 május 29)

 

 

Piccard tanár úr rémülten néz.

Szerző: mangorlo  2009.05.29. 02:55 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://regiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr961150187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StopSzmog 2009.05.29. 03:07:44

http://hu.metapedia.org/wiki/Balilla

"Állami szervezet Itáliában fiú és leánygyermekek részére, (Opera Nazionale Balilla). Giovanni B. volt a neve annak a genovai fiúnak, aki kövei dobálta meg 1747-ben az osztrák tiszteket s ezzel kirobbantotta a néphangulatot Liguriában az osztrákok ellen. A Balilla szervezetbe a 8-14. évesek tartoznak; nagyjából a cserkészet elveit vette át, katonai kiképzéssel fokozva. A szervezetben való részvétel nem kötelező, de más ifjúsági szervezet nincsen. A B.-k létszáma több millió. A szervezet kiterjed a külföldön élő olasz állampolgárok gyermekeire is. Balillának neveztek el egy kis Fiat-autótípust is és újabban a Balilla nevet Olaszországban keresztnévnek is használják."

Hát hogy ez hogyan lett fasiszta?
És az létezik, hogy nincs más ifjúsági szervezet?

StopSzmog 2009.05.29. 03:11:46

Bár itt Ungvári Tamás azt írja:

"A Montessori iskolában kék, magas nyakú balilla egyenruhát hordtunk fehér csillagokkal kihányva, ebben a szép törpe-fasiszta egyenruhában fejlődtek képességeim oly szabadon, hogy alkalmanként németül válaszoltam az olasz kérdésre. Ezt utólag azzal igazolom, hogy számomra mindkettő idegen nyelv volt."

http://www.nepszava.com/index.php?topic=4458&page=4148

Érdemes elolvasni, Victor Emmanuel király látogatásáról és a kötött érmelegítőkről is szó esik benne :)

Lord_co 2009.05.29. 04:07:02

ez a méhes egyszerűen zseniális :)
süti beállítások módosítása