Janicsárok fája Konstantinápolyban amint azt Jókai munkáiból is ismerhetjük. Hát én nem ismerem, ha valaki igen, szóljon már, hogy honnan és mit kell(ene).

 

Szerző: mangorlo  2009.05.31. 22:59 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://regiujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr131155915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2009.05.31. 23:18:47

ja en is arra gondoltam de meg nem olvastam, mekkel kerdezni budajenoi remetet o biztos vagja azonnal

StopSzmog 2009.06.01. 00:37:30

Annyi helyen olvastam már, hogy a sapkájuk elejére kanál volt tűzve. A wikis képek nem ezt mutatják. Vagy akkor nem tudom, milyen kanál ez :) Meg hogy miért.

A hadtest szervezeti felépítése .. hát igen.. elvesztettem a fonalat.
A felkelésekről sem tudtam :(

StopSzmog 2009.06.01. 00:39:57

Viszont ez baromi érdekes:

"E hadtest egy része keresztény szülők gyermekeiből állt, akiket vagy tized (perzsa eredetű szóval devsirme) alakjában szedtek össze a birodalomban levő keresztény lakosoktól, vagy háború alkalmával rabolták el őket, amely zsákmány ötöde, a pendzsik, a szultánt illette.
A devsirme szedése szigorú szabályok szerint folyt. A kijelölt területen kihirdették, hogy a beszedőbiztosok – eleinte a kádi, majd a tartomány basája, később ezek megvesztegethetősége, illetve az előírások nem ismerete miatt valamelyik janicsárezred parancsnoka - mikor érkeznek, hol és mikor kell a 10 és 20 év közötti nőtlen fiúgyermekeknek szüleikkel és falusi elöljáróikkal megjelenni . A válogatás vonatkozó szabályait A janicsárok törvényei című könyv igen részletesen írja le: papok és falusi elöljárók gyermekeit nem szabad elvinni, ha valaki egyke, árva, testileg hibás (kancsal, nyomorék stb.), beteg (például ótvaros, pestises), körülmetélt (akár muszlim is lehet), azt nem lehet összeírni és elvinni. Az említetteken kívül nem volt szabad muszlimokat, grúzokat, zsidókat, magyarokat és horvátokat összegyűjteni. Az iszlamizált bosnyákok azonban kivételek voltak, muszlim voltuk ellenére is volt közöttük devsirmeszedés, forrásunk szerint saját kérésükre."

Egy régi fotó valami fáról (platán, nem?) és máris mennyi mindent megtudtam :)
süti beállítások módosítása